Treceți la conținutul principal

Fazele lunii si gradinaritul

Fazele lunii si gradinaritul

 

 Perioada cuprinsa intre luna nouă si luna plina, care este perioada în care lumina este in crestere, este cea mai buna perioada pentru plantarea sau insamantarea plantelor anuale, cele de la care se consuma partile aeriene.
- Se pot face insamantari cu 48 h inainte de Luna plina
- Se pot aplica ingrasaminte lichide cu 48h inainte de Luna plina
- Se pot aplica solutii preparate pentru controlul fungilor ( ex.parul porcului )
- Se pot aplica solutii preparate pentru controlul insectelor ( ex.ceaiul de usturoi sau ardei iute...)
- Se pot aplica ( pentru cine sta langa mare) alge, ca mulci, impotriva melcilor.
- Se pot aplica animalelor, tratament impotriva parazitilor interni cu 48h inainte de Luna Plina (ex.usturoi si otet de mere pe stomacul gol)
   Luna in descrestere, este perioada cuprinsa intre Luna Plina si Luna noua. Este perioada in care nivelul apei scade,iar lumina descreste.

Ce putem face in gradina :


  In timpul primului trimestru, sau timpul de la lună nouă la primul patrar, se cultiva plantele anuale  cu crestere deasupra solului, în special plante cu frunze care produc seminte în afara fructelor. Cateva exemple de plante in primul trimestru sunt salata,sparanghel, varza, telina si spanac.
   Se pot planta flori, cultivate pentru frumusetea sau parfumul lor.
   In timpul celui de-al doilea trimestru, sau timpul de la primul patrar la luna plina, se cultiva plante anuale care au crestere mai sus de nivelul solului, cele care produc seminte in interiorul fructului, spre exemplu : fasole, mazare, ardei, rosii, vinete, castraveti.
-Se mai pot planta zmeura,agrise,mure. 
-Pe parcursul unei perioade de seceta, semanam semintele atunci cand Luna este in crestere, cat mai aproape de Luna plina, pe cat este posibil. 
-In cazul in care plantele au nevoie de un impuls in crestere, adaugam ingrasaminte organice in sol, in al doilea trimestru, cat mai aproape de luna plina, in special, in cazul in care plantele au nevoie de fosfor.
   
In toata perioada se pot face insamantari. 

-Folositi acest timp pentru a semăna gazon , grau sau alte cereale.
 
-Se seamana seminte de legumele cu frunze si flori, care au crestere deasupra pamantului si nu se bazează pe dezvoltarea extensiva a radacinii.
 
-Trandafirii se pot planta in primul sau al doilea trimestru din luna in crestere.
 
-Se pot efectua altoiri. 
 
-Plantati sau transplantati plante de apartament in timpul luna in crestere, astfel incat planta poate valorifica pe deplin cresterea luminii.
 
 -Fructele si legumele destinate consumului imediat se recolteaza in aceasta perioada, deoarece conţinutul de apa al ingredientelor este mai mare, salatele sunt  mai fragede si fara  texturi lemnoase, neplacute.
 
-Se aduna plante aromatice, care urmează sa fie utilizate pentru uleiurile esentiale pe care acestea le contin. Continut de ulei este mult mai concentrat in acest moment.
 
-Este moment prielnic pentru udarea gramezii de compost.

Unele plante,cum ar fi usturoi, pepeni si cereale, pot fi plantate in oricare din primul sau al doilea trimestru.
Luna plina tine cam 3 zile (nopti) -18,19,20 ianuarie, dar in general putem face urmatoarele activitati :

- Pregatirea solului, cine o face, cine nu, poate ingloba compostul, mranita sau solutiile pentru ameliorarea pamantului (ex.var, nisip ).
- In aceasta perioada este bine sa transplantam rasaduri, sa cultivam flori in jardiniere sau vase, sa plantam arbori si arbusti.
- Recoltarea radacinoaselor si a cartofului
- Tunderea florilor, a copacilor. Pomilor fructiferi li se taie ramurile pentru formarea coroanei, intr-una din zilele in care luna este intr-o constelatie cu semn de foc ( leu, sagetator, berbec ). Tunderea arborilor sau arbustilor cu flori se face intr-o zi in care luna se afla in constelatie de aer ( gemeni, balanta, varsator )
-obtinerea si plantarea butasilor
- Eliminarea buruienilor si a daunatorilor din gradina este mai eficace daca este realizata in perioadele cu Luna in descrestere, intr-un semn astrologic mai putin fertil, de foc (Berbec, Leu, Sagetator).

Aceste treburi, sunt recomandate a fi facute in prima saptamana, in a doua nu se recolteaza ,nu se insamanteaza si ne putem ocupa de buruieni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Impachetari cu ulei de ricin

   Impachetarile si compresele cu uleiul de ricin sunt foarte eficiente. Stimuleaza circulatia sangelui pe zona aplicata si regereneaza tesuturile afectate, ajuta detoxifierea organismului si asimilarea de nutrienti.    Trateaza cu succes colecistitele (inflamatiile veziculei biliare, cu un rol important in digestia alimentelor), epilepsia, migrenele, artritele si dereglarile sistemului nervos. Are efect imediat si se recomanda folosirea lui de cel putin trei ori pe saptamana, pentru o  detoxifiere  si regenerare completa.    Unii specialisti recomanda indepartarea lui abia dimineata, pentru a-si face efectul pe timpul noptii.    Uleiul de ricin este folosit ca remediu impotriva constipatiei inca din Egiptul antic. In timp, specialistii au descoperit multe alte intrebuintari curative ale acestuia si a devenit un adevarat panaceu pentru functionarea normala a organismului.    Ai nevoie de comprese din bumbac sau alt material natural, la dimensiunile specifice zonei in care

Limonada antiinflamatoare

Ingrediente de limonadă antiinflamatoare:  suc proaspăt de lămâie : (2-3 lămâi) 1L de apa filtrata (dupa gust) 1 lingură de turmeric bio măcinat 1 lingură de scorțișoară bio un pic de sare de Himalaya sau de mare ½ lingură de stevia lichidă (sau după gust) sau miere daca nu esti pe un stil de viata ketogenic 1 lingură de ulei  de cocos și un vârf de piper negru - acest lucru va îmbunătăți dramatic absorbția curcuminoizilor de turmeric care se absoarbe cel mai bine cu grăsimi bune și peperină, care este ingredientul principal al piperului negru.   Puteti sa folositi si ulei MCT  Opțional : 1 linguriță  de ghimbir proaspăt si un pic piper de cayenne 1-2 picaturi ulei esential pur cu grad terapeutic de turmeric si lime sau orice ulei esential de citrice si ghimbir Instrucțiuni :        Pune toate ingredientele următoare într-un blender pe viteza medie  până când  s-au dizolvat și amestecat incredientele.         Bea regulat acesta limonada.  Am auzit multe rapoarte de